woensdag 11 september 2013

Last van de griep?


Heeft u griep symtomen?
Je kent ze wel, verschijnselen van griep. U bent snotterig, uw spieren beginnen pijn te doen en binnen een paar uur heeft u koorts. U voelt zich beroerd, hoofdpijn en rillerig en kunt eigenlijk niets anders doen dan in bed liggen. Grote kans dat u getroffen bent door het griepvirus.

Maar wat is griep nu eigenlijk?
Griep is een snel optredende infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Een andere meer wetenschappelijke benaming voor griep is dan ook influenza. Na besmetting met het griepvirus kan het tussen de twee en zeven dagen duren voor u daadwerkelijk ziek wordt. Deze periode heet de incubatietijd. Gewoonlijk ontstaan de eerste griepsymptomen na twee tot drie dagen.

Wat zijn de symtomen van Griep?
Griep en verkoudheid worden allebei veroorzaakt door virussen. De symptomen lijken in het begin op elkaar: een loopneus, keelpijn, waterige ogen, hoesten en niezen. Bij een verkoudheid voelt u zich misschien wat ‘grieperig’, maar na een paar dagen verdwijnen de symptomen en verschijnselen meestal al. Bij griep worden die eerste symptomen al snel gevolgd door:

  • hoge koorts die kan binnen 12 uur oplopen tot 39 °C of hoger.
  • koude rillingen
  • bonzende hoofdpijn
  • keelpijn
  • spierpijn over het hele lichaam
  • neusverkoudheid
  • droge hoest
  • verminderde eetlust
  • vermoeid en slap gevoel
De meeste klachten verdwijnen na een week. Maar een vermoeid gevoel kan nog dagen tot wel weken blijven. Ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden.
 
Voorkomen van Griep
Uw belangrijkste wapen tegen het influenzavirus is uw weerstand. Hoe hoger uw weerstand, hoe kleiner de kans dat het virus zich in uw lichaam kan vermenigvuldigen. Met een gezonde leefstijl houdt u uw weerstand op peil. Enkele richtlijnen:
eet gezond en gevarieerd (voldoende groente en fruit)
  • vermijd stress
  • neem voldoende rust en slaap
  • kom in beweging, het liefst in de buitenlucht
  • gebruik vitamine C
En verder: was uw handen regelmatig en blijf uit de buurt van mensen die kuchen en niezen.