donderdag 25 juli 2013

Voorkom maag- en darmklachten op vakantie!

Voorkom maag- en darmklachten op vakantie!

Op vakantie zijn veel dingen anders dan thuis. Je eet andere dingen en op ander momenten. Ook kan stress (onbewust) een rol spelen. Dan kun je last krijgen van brandend maagzuur, obstipatie of andere maag- en darmklachten. Hoe los je deze problemen op en hoe kun je ze voorkomen?

Ga goed voorbereid op reis, neem het liefst de dag voor vertrek vrij dan kun je misschien ook een beetje uitslapen, zodat je meer ontspannen aan je reis begint.

Klachten als brandend maagzuur, winderigheid, een opgeblazen gevoel of pijn in je buik komen op vakantie vaak voor. Te snel, te veel of te vet eten kunnen voor meer maagzuur zorgen.

Brandend maagzuur
Ook scherpe kruiden, citrusvruchten en alcohol zorgen voor meer maagzuur en irritatie van het maagvlies. Bij drogista.nl zijn middelen tegen brandend maagzuur en maagpijn verkrijgbaar. Deze middelen neutraliseren het maagzuur.

Zuurremmers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Er zijn ook middelen die de motoriek stimuleren, waardoor het voedsel beter gekneed en door het maagdarmkanaal gestuwd wordt.

Obstipatie
Op vakantie kun je ook last hebben van verstopping. De darminhoud gaat dan te traag door de darm, waardoor er te veel vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Je gaat minder vaak naar het toilet dan gewoonlijk en de ontlasting is harder dan normaal. Probeer voldoende te drinken, met name als je met het vliegtuig gaat. Water is dan de beste dorstlesser.

Obstipatie wordt vaak veroorzaakt doordat je dagritme verandert. Ook transpireer je in warme landen meer, met harde ontlasting als gevolg. Vaak ontstaat verstopping al op de heenreis. Tijdens de lange reis naar je vakantiebestemming heb je weinig lichaamsbeweging en dat maakt de darmen traag. Probeer dus onderweg af en toe de benen te strekken. En op plaats van bestemming niet alleen lui op je handdoek te liggen, maar ook lekkere strandwandelingen te maken, te zwemmen, beachvolleybal, een mountainbike te huren of door leuke pittoreske straatjes te lopen; krijg je meteen een gratis dosis vitamine D cadeau. (Wel goed met zonnebrand insmeren om verbranding te voorkomen).

Drogista.nl wenst u een fijne en vooral rustgevende vakantie toe.

vrijdag 19 juli 2013

Hoe bescherm ik me tegen de zon?

 
Zonder de zon zou er geen leven mogelijk zijn op aarde. Bovendien voorziet zonlicht ons van vitamine D, worden we er vrolijker en niet te vergeten prachtig bruin van. Maar teveel zonlicht is schadelijk voor je huid: de elastinevezels in je huid raken beschadigd en dat zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Bovendien kun je huidkanker krijgen van te vaak te lang in de zon liggen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huid te beschermen tegen de zon.

6 Tips om je tegen de zon te beschermen

1. Blijf in de schaduw
De beste manier om je huid tegen de zon te beschermen is natuurlijk om hem niet bloot te stellen aan zonlicht. Zeker tussen 12.00 uur en 15.00 uur kun je het beste in de schaduw blijven, omdat de zon dan op zijn felst is. Maar als je helemaal het zekere voor het onzekere wilt nemen, blijf dan de hele dag in de schaduw. Je zult evengoed bruin worden, hoewel een stuk langzamer en misschien wat minder dan je gewend bent.

2. Laat je huid voorzichtig aan de zon wennen
Je huid wordt bruin in reactie op zonlicht, maar dat is niet alleen om jou er mooier uit te laten zien. De bruine kleur is het eigen beschermingsmechanisme van je huid: een soort parasolletje van pigment dat aan de bovenkant van de cellen in je opperhuid ligt en zo de dieper liggende delen van je huid beschermt. Maar je huid heeft even tijd nodig om deze natuurlijke bescherming aan te maken. Als je meteen op de eerste zomerse dag uren gaat liggen bakken, krijgt je huid die tijd niet. Met als gevolg huidbeschadiging en zonnebrand. Ga dus liever op de eerste dag tien minuten de zon in en bouw die hoeveelheid tijd langzaam uit. Geef je huid tussendoor ook regelmatig rust in de vorm van een dagje niet zonnen.

3. Smeer je goed in
Onbedekte huid die je bloot gaat stellen aan de zon kun je het beste een half uur voordat je naar buiten gaat goed insmeren met een antizonnebrandmiddel. Let daarbij op de beschermingsfactor en kies het product dat het beste bij jouw huidtype past. Smeer je bovendien regelmatig opnieuw in, minstens eens in de twee uur. Komt je huid in contact met zand of water, smeer dan vaker dan dat. Ook als je veel zweet is de bescherming eerder verdwenen en moet je het insmeren vaker herhalen. Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft van wat ze eigenlijk zouden moeten gebruiken om zichzelf goed te beschermen. Royaal smeren, zodat het voor je gevoel ietwat overdreven lijkt, biedt de beste bescherming.

4. Smeer je altijd in
Niet alleen als je gaat zonnebaden heeft je huid bescherming tegen UV-straling nodig. Ook als je even naar de supermarkt om de hoek loopt, in de lunchpauze met collega’s naar een terras loopt en als je naar de sportschool fietst heb je die bescherming hard nodig. Veel mensen vergeten zich in te smeren wanneer ze maar korte tijd naar buiten gaan, of vinden het de moeite niet. Maar ook dan kun je huidbeschadiging oplopen, dus het is zeker geen overbodige luxe.

5. Bedek je huid
Huid die niet wordt blootgesteld aan zonlicht, geniet de beste bescherming. Als je dus niet de zon in gaat om bruin te worden, bedek dan zoveel mogelijk delen van je huid met kleding. Niet alle kleding is daarvoor even geschikt, maar in het algemeen geldt dat hoe dichter en regelmatiger het weefsel van de stof is, hoe beter een kledingstuk je beschermt. Houd ook rekening met de kleur van je kleren: donkere kleuren laten minder UV-straling door dan heldere kleuren. Bovendien speelt ook de vochtigheidsgraad van je kleren een rol: natte kleding beschermt minder goed dan droge kleding. Zweet je dus veel, dan is het raadzaam om extra kleding in je tas te stoppen en die aan te trekken als de kleren die je aan hebt vochtig worden. Bedek ook je hoofdhuid: draag in de zon een petje of hoedje. Een zonnebril beschermt bovendien niet alleen je ogen, maar ook de huid eromheen. Daar kun je dus ook niet zonder.

6. Geef je huid nazorg
Na een dagje zonnen is het belangrijk dat je huid herstelt van het zonlicht. Smeer hem dus lekker in met after sun. After sun hydrateert je huid en zorgt ervoor dat je huid gekalmeerd wordt. Als je daarnaast het inwendige vochtgehalte van je lichaam aanvult door wat meer water te drinken en een stuk fruit te eten, voorzie je je huid van alle bouwstoffen die hij nodig heeft. Niet alleen om bij te komen van de afgelopen dag maar ook om zich voor te bereiden op de volgende dosis zonlicht.
Wat je zeker niet moet doen!
Uitzoeken welk huidtype jij hebt en daar je bescherming op baseren.
Je ook insmeren als je in de schaduw blijft of als het bewolkt is. UV-straling dringt ook in die gevallen tot je huid door.
Uit de zon gaan als je huid vreemd reageert. Bijvoorbeeld als je jeuk of uitslag krijgt, maar ook als je ineens merkt dat je sneller verbrandt dan normaal terwijl je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht hebt genomen. Maak je je zorgen over de reactie van je huid, raadpleeg dan een dokter.
Tip
Alleen after sun gebruiken als je verbrand bent. Ook als je geen pijnlijke rode huid hebt werkt after sun verzachtend en herstellend.
Erop vertrouwen dat je bruine kleur je wel genoeg bescherming geeft. Dat is niet zo, het is alleen de eerste verdedigingslinie van je huid. Jij moet de rest doen.
De hele dag in de zon gaan liggen. Niet nodig om mooi bruin te worden, maar je loopt wel meer risico op huidproblemen.

vrijdag 5 juli 2013

Last van vakantie stress?

De meeste mensen denken bij vakantie aan rust, vrijheid en ontspanning. Twee of drie weken lang geen wekker, niet werken en geen verplichtingen. Met je partner en kinderen eindelijk lekker uitrusten en alleen maar doen waar je zin in hebt. Toch is de vakantieperiode vaak lang niet zo ontspannen als verwacht: juist dan zijn er veel factoren die stress kunnen veroorzaken. Vooral binnen relaties. De meeste partners hebben dan ook minstens één heftige vakantieruzie. Bovendien is binnen veel relaties het angstige vooruitzicht van - dreigende – werkloosheid dit jaar een belangrijke bijkomende stressfactor.

Moe & prikkelbaar
Dat komt niet in de laatste plaats omdat de partners dan vaak nog erg moe en prikkelbaar zijn. Als je in zo’n gemoedstoestand opeens vierentwintig uur per dag bij elkaar bent, kun je je vreselijk aan elkaar ergeren. Bovendien is alles anders: de omgeving, het dagritme, het klimaat en het eten. Elk gezinslid moet wennen aan de nieuwe situatie. Het kan best even duren voordat iedereen een nieuw evenwicht en ritme heeft gevonden en er voluit genoten kan worden.

Tips om ontspannen op vakantie te gaan
Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen te treffen om vakantieruzies en –stress zoveel mogelijk te beperken. Het is bijvoorbeeld verstandig om al een paar dagen eerder vrij te nemen. Zo ligt je tempo al voor vertrek iets lager en kun je meer ontspannen aan de reis beginnen. Het is dan een stuk gemakkelijker om laconiek te reageren als de kinderen al na een uur beginnen te jammeren ‘of we er al zijn’, je partner de verkeerde afslag neemt en – eenmaal aangekomen – de haringen van de tent spoorloos verdwenen blijken te zijn.

En als de tent dan eenmaal staat of het appartement verkend is – neem dan de tijd om even te acclimatiseren. Vaak ontstaan er juist nu ruzies, in deze overgangsfase van een druk leven naar een ‘ontspannen’ vakantie. Teleurstelling kan daarbij ook een rol spelen, bijvoorbeeld omdat de locatie, het weer of het eten tegenvalt. Dit kunnen vervelende tegenslagen zijn, waar men vaak niet op rekent. Het is goed hier van te voren toch rekening mee te houden en zo de hooggespannen verwachtingen wat te temperen.

Afspraken & compromissen
Het is ook een goed idee om thuis al een beetje te bekijken wat iedereen verwacht van de vakantie. Wil de ene partner het liefst de hele dag naar het strand en de andere vooral de omgeving bezichtigen? Willen de kinderen hoogstwaarschijnlijk alleen maar de hele dag met hun nieuwe vriendjes in het zwembad spelen? Dan is het verstandig om vooraf af te spreken dat iedereen ‘aan de beurt’ komt. Vandaag relaxed dat boek uitlezen terwijl de kinderen spetteren in het zwembad; morgen allemaal zonder mopperen die mooie wandeling maken.

Toch kan ook dan een vakantie ontspannen zijn, omdat je je even helemaal kunt afsluiten van het normale dagelijkse leven. Dus ook van – een dreigende - werkeloosheid met alle gevolgen van dien. Je bent ergens anders, het ruikt anders, het is - hopelijk - plezierig warm, het eten is lekker en de wijn betaalbaar. Het is goed de vakantie te zien als een periode waarin ‘de werkelijkheid’ even niet aan de orde is. Als mensen tijdens hun vakantie kunnen ontspannen en opladen, zijn ze beter opgewassen tegen (relatie)problemen en het drukke leven die na de vakantie ongetwijfeld weer tot de realiteit behoren.”

woensdag 3 juli 2013

Wat is een luier en welke soorten zijn er?

Een luier is een absorberend kledingstuk dat in de regel wordt gebruikt door baby`s en jonge kinderen (of dieren, zoals apen) die onzindelijk zijn, of om mensen die incontinent zijn, zoals dat (deels) het geval kan zijn bij bejaarden en lichamelijk- of mentaal gehandicapten.

Ook kunnen luiers gebruikt worden door personen die het toilet niet op tijd kunnen bereiken (diepzeeduikers, astronauten enz). Ten slotte kunnen, al of niet speciale, luiers worden gedragen en/of gebruikt door mensen met infantilistische gevoelens, vaak binnen de setting van een zogenaamd leeftijdsspel of Ageplay.

Overdag hebben de meeste kinderen geen luier meer nodig wanneer ze drie tot vier jaar oud zijn. Sommige kinderen blijven echter langer onzindelijk. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een ontoereikende productie van ADH in het lichaam, diabetes, emotionele of lichamelijke kwesties.

Bij gebruik door volwassenen (en eventueel ook door oudere kinderen) spreekt men vaak liever over incontinentiemateriaal omdat luier geassocieerd wordt met jonge kinderen. Sommigen spreken juist wel over luier om het taboe daarop zo veel mogelijk te doorbreken. In Vlaanderen spreekt men in de omgangstaal eerder van een "pamper". De term wordt gebruikt voor het aanduiden van allerlei soorten wegwerpluiers voor baby's en volwassenen ongeacht het merk (Pampers is eigenlijk de merknaam van de babyluiers van het bedrijf ).

Er is een zeer grote variatie in luiers en/of sterk daarop gelijkende producten. Zeer regelmatig worden (in ieder geval volgens producenten) ook weer nieuwe "verbeteringen" uitgevonden.

Allereerst kan een vrij duidelijk onderscheid worden gemaakt in:
Puur commerciële op kinderen gerichte artikelen, welke bij drogisterij zoals drogista.nl te koop zijn zijn. Als wegwerp-artikelen zijn deze luiers te vinden in alle grotere ketens. Een aantal "wasbare" artikelen is te vinden in warenhuizen en specifieke babywinkels. De (in principe) grotere incontinentiematerialen. Laatste worden in de regel op medische indicatie bij de apotheek gehaald.

Binnen beide categorieën kunnen luiers dan weer als vijf hoofdtypes worden vormgegeven en gebruikt:  De "echte" wegwerpluier voor eenmalig gebruik, hiervan zijn vele varianten zowel qua maatvoering als qua eigenschappen. Vooral gebruikt voor zuigelingen/hele jonge kinderen en mensen die bedlederig zijn. De "wasbare" luier die meerdere malen gebruikt wordt, van katoen, bamboe of hennep. Ook een pure luier, in principe voor kinderen in de babyleeftijd.
Het zogeheten luierbroekje, dat als een onderbroekje kan worden aangetrokken, maar de functie van de normale luier vervult (meestal in "wegwerp vorm"). Deze wordt vaak gebruikt bij zindelijkheidstraining en daarnaast voor niet bedlederige mensen die incontinent zijn.
De nachtbroekjes, speciaal voor bedplassende kinderen (al of niet in "wegwerp vorm"). De wegwerp nachtbroekjes zijn ook voor oudere kinderen bij drogista.nl verkrijgbaar.
Speciale zwemluiers (meestal voor baby's vanaf 3 maanden) die beschermen tegen de kleine 'ongelukjes', ze zwellen niet op in het water maar absorberen wel urine en ontlasting.

Vervolgens zijn er dan nog van alle type luiers en/of incontinentiematerialen vele verschillende maten en nog diverse andere eigenschappen. Zo zijn er luiers die zijn ingespeeld op het meer gaan bewegen van jonge kinderen en luiers die extra absorberend zijn. De bekendste merken luiers zijn, Pampers, Huggies, Libero,  Sweetcare, vele huismerken.

Tips om je slaap te verbeteren


Hoe fit en gezond voel jij je?
Stap je in de ochtend fit en uitgeslapen uit je bed?
Of heb je juist het idee dat je nog steeds moe bent en de dag met moe en met moeite begint?

Niets is zo vervelend als je de dag al moe begint. Slaapstoornissen of slaapproblemen komen veelvuldig voor en hebben een groot effect op je dagelijks welzijn. Een eenmalige verandering in ons slaappatroon heeft meestal weinig effect op ons dagelijks functioneren. Wanneer dit vaker voorkomt gaan we dit echter wel merken en heeft het direct effect op onze dagelijkse gang van zaken, ons dagelijks functioneren. We kennen onder andere inslaapproblemen en doorslaapproblemen. In beide gevallen spreekt men over een slaapstoornis. Een verstoring in het ritme van wakker zijn en slapen. Een slaapritme is stabiel, maar past zich snel aan nieuwe situaties aan. Het hoeft slechts een paar keer achtereen voor te komen dat we ’s nachts ergens van wakker worden, om een verandering in ons slaapritme aan te brengen. Een ‘slaapstoornis’ is op deze manier al snel ontwikkeld en kan ons uitputten, vermoeien en minder actief maken.

--Heb jij hier ook last van? Wil jij weer fit en vitaal zijn? Pas dan onderstaande tips toe:
1. Ga zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed en reserveer 7-8 uur voor je nachtrust;
2. Sta op als je wakker wordt, blijf niet langer liggen, hier word je niet fitter van, integendeel;
3. Bouw overdag een aantal momenten in om fysieke inspanningen te verrichten. Bijvoorbeeld door buiten te wandelen;
4. Vermijd alcohol, nicotine en cafeïne een aantal uren voor het slapen gaan. Deze stoffen kunnen je uit je slaap houden of na een paar uur weer wakker laten worden;
5. Neem niet teveel eten kort voor het slapen gaan. Je kunt wel iets nemen wat ervoor zorgt dat je rustiger wordt, omdat er bijvoorbeeld ryptofaan in zit (Dadels, bananen, yoghurt) of dat het de serotonine aanmaak verhoogt (zoals bij de inname van koolhydraatrijke voeding). Neem dan kleine porties en koolhydraatrijke voeding die licht verteerbaar is. (vandaar dat thee of melk met honing zo goed werkt voor het slapen gaan);
6. Houd piekeren je wakker, ‘parkeer’ de gedachten dan voor de volgende dag en reserveer ‘een piekeruurtje’;
7. Zet de tijd van de wekker uit het zicht. Het constant zien van de tijd geeft onrust;
8. Beperk bed activiteiten zoals lezen voor het slapen gaan tot maximaal een half uur;
9. Geef jezelf ruimte om de dag af te sluiten en je voor te bereiden op de nacht. Doe dit bijvoorbeeld met een vast ritueel;
10. Geef je ogen voor je avondritueel van het slapen gaan minstens 10 minuten rust van tv, pc of telefoonscherm. Het licht hiervan houdt je wakker(der);

Soms is er meer aan de hand en is de hulp van een expert op dit gebied nodig, bijvoorbeeld een slaaparts. Drogista.nl heeft producten die u extra rust geven of ervoor zorgen dat u makkelijker in slaap komt.