woensdag 14 augustus 2013

Wat zijn hoofdluizen en neten, behandeling en voorkomen van luizen!

In dit artikel lees je over luizen en neten, wat zijn hoofdluizen, hoe zien neten er uit, hoe kan ik hoofdluis of haarluis voorkomen en behandelen.

Jeuk

Jeuk op je hoofd, we krabben allemaal wel eens. Echter als je voortdurend aan het krabben bent en de jeuk een soort van voortdurend aanwezig is, dan is het verstandig om je haar te onderzoeken op de aanwezigheid van haarluizen.

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen (Pediculus humanus capitis) zijn een soort van klein insect dat zijn gehele leven, dat wil zeggen als ei, larve en volwassen insect, leeft op mensen. Het is een parasiet die zich ophoudt in het haar van de mens, met name op het hoofd en zicht voedt met bloed. De hoofdluis doet dit door kleine gaatjes te bijten en bloed te zuigen. Daarbij komt er wat van het speeksel van de hoofdluis in onze huid terecht en dat veroorzaakt een allergische reactie. Daardoor ontstaat de jeuk.
 
Een hoofdluis is slecht 2 tot 4 millimeter groot . Luizen kunnen zich sneer snel voortplanten en wel 6 neten of luizeneitjes per dag produceren.

Zijn hoofdluizen gevaarlijk?

Nee hoofdluizen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar vooral vervelend. Luizen brengen geen ziektes over op mensen. U hoeft voor haarluizen dan ook niet naar de huisarts te gaan.

Wat zijn neten

Neten is de naam die we geven aan de eitjes van de hoofdluis. De eitjes worden vastgeplakt aan de haarschacht,  dichtbij de hoofdhuid.

Hoe krijg ik hoofdluis?

Luizen komen vrij algemeen voor en bij sommige scholen en crèches heersen er echte epidemieën. De hoofdluis springt niet maar kan wel overklimmen van de ene naar de andere persoon, als deze in hetzelfde bed liggen of de hoofden tegen elkaar aanhebben. Ook worden via capuchons van jassen de luizen soms van de ene op de andere persoon overgebracht. Verder via gezamenlijk gebruik van kammen en hoofdbedekking.

Hoe weet ik of ik hoofdluis heb?

De belangrijkste aanwijzing is de aanhoudende jeuk. Kam de haren uit met een luizenkam. Door de luizenkam boven een stuk wit papier uit de kloppen, zie je bij een besmetting kleine blauwzwarte puntjes.

Wat de doen bij besmetting met hoofdluis?

Het is belangrijk om hoofdluis niet als een taboe te zien. Het komt steeds vaker voor en alleen door open en eerlijk te zijn kunnen we het tegengaan.

Waarschuwen omgeving

Waarschuw altijd de directe omgeving: de gezinsleden, de crèche, de kinderopvang, de school, babysitters, vriendjes en vriendinnetjes. Zij kunnen dan controleren of ze ook hoofdluis hebben.

Hoofdluis bestrijden

De behandeling van hoofdluizen dient zo snel mogelijk na de ontdekking ervan te gebeuren. De volgende handelingen dienen te worden verricht:
  • Kam het haar uit met een luizenkam
  • Gebruik een speciale antiluizen shampoo.
  • Was het beddengoed op 60 graden Celsius
  • Was de jassen, kammen, petten, bedknuffels, en dergelijke . 
  • Die dit voor alle gezinsleden en herhaal dit na een week.

Hoofdluis voorkomen

Vanwege de aantallen mensen die last hebben van hoofdluis, is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, die ervoor zorgen dat de kans op een besmetting klein is:
  • Gebruik op crèches en scholen de zogenaamde luizenzak voor jassen. Deze zakken zijn ondoordringbaar voor hoofdluis.
  • Kam één keer week bij het wassen van de haren, als deze lekker in de shampoo zitten, de haren uit met een zogenaamde luizen- of netenkam.
  • Gebruik geen kam van anderen.
  • Gebruik geen hoofddeksels die door anderen zijn gedragen zoals helmen en petjes.
  • Hang de jas niet op garderobes en dergelijke.
Hoewel veel sites aangeven dat hoofdluis bij vet haar niet  voorkomt, is dat niet helemaal waar. Wel zorgt dagelijks gewassen haar ervoor dat hoofdluizen zicht nog beter thuis voelen in je haardos.

Elektrische luizenkam

Steeds meer hoofdluizen raken resistent tegen de speciale shampoos die insecticiden bevatten. Sedert enige tijd zijn er elektrische kammen op de markt. Deze werken op batterijen en doden de hoofdluis, maar niet de neten. Gebruik kan preventief, ook weer één keer per werk.

Hoofdluis

Hoewel we allemaal hopen dat het ons bespaard blijft, krijgen we er allemaal direct of indirect mee te maken. Wees er niet bang voor en doe er wat aan. Bij de juiste aanpak zijn de luizen binnen twee weken verdwenen.

Voor meer informatie over onze producten kijk hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten