vrijdag 8 maart 2013

Wat is een abces

Een abces is een kleine met pus of geelachtige etter gevulde holte. Abcessen ontstaan meestal door het binnendringen van bacteriën, stafylokokken of streptokokken. Bacteriën nestelen zich, doden levende cellen, die vervolgens met de witte bloedlichaampjes en weefselresten vervloeien tot etter. De huid kan plaatselijk pijnlijk ontstoken, rood en gezwollen zijn. Abcessen kunnen ook ontstaan door stoornissen in de stofwisseling of bloedsomloop. Mensen met suikerziekte en/of een trage schildklier zijn ook vatbaarder voor abcessen.


Echinaforce (A. Vogel) verhoogt de lichaamsweerstand tegen bacteriële en virale infecties, bevordert de activiteit van de witte bloedlichaampjes, voorkomt dat infecties zich uitbreiden en stimuleert het lymfesysteem. Echinaforce (rode zonnehoed) is een natuurlijk antibioticum en kan toegepast worden bij abcessen. Mensen met een overactief immuunsysteem (zoals bij multiple sclerose) kunnen dit middel beter niet innemen.


Silicea D6 (A. Vogel) is ook een belangrijk middel bij ontstekingen, abcessen en fistels (mensen met de ziekte van Crohn zijn vaak vatbaar voor fistels). Silicea zorgt ervoor dat abcessen doorbreken. Silicea (kiezelzuur) wordt ook wel het 'homeopathisch mes' genoemd. Kiezelzuur is belangrijk bij abcessen. Appels en brandnetels bevatten veel kiezelzuur.


Kamillethee en propolis zijn ook heilzaam bij abcessen. Propolis is een harsachtige substantie die bijen verzamelen uit de knoppen en bladeren van planten en bomen. De bijen gebruiken propolis, dat een antibiotische werking bezit, om de naden en kieren van de korven mee dicht te stoppen, om zo infecties buiten te houden. Grote klis (Arctium lappa) is ook een heel krachtig middel bij abcessen, krentenbaard en puistjes. Grote klis heeft ook een regulerende werking bij ouderdomsdiabetes (verlaagt de bloedsuikerspiegel) en herstelt de darmflora (ook tegen schimmelinfecties).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten